If you’re not excited about it, it’s not the right path. 2016

2016. Ett år långt som ett liv. Knöligt, intensivt, spretigt, modigt.

I januari var jag på möhippa för min barndomsvän Elisabeth och spelade improvisationsteater på Improverket. Jag var tillbaka på mitt gamla jobb som kultursamordnare efter att ha varit en stunds tjänstledig för annat jobb. Fotograferade bröllop.

I februari förkovrade jag mig lite i släkthistoria och gamla bilder och fotograferade en elitsimmare. Red turridning på islandshäst, började på ridskola och fick en crush på fjolliga, ambitiösa D-ponnyn Coccos som jag försökte köpa loss. Hade pysselhelg med syster och Ellie.

I mars bestämde jag mig för att bli vegetarian. Det bara blev så. 100% från en dag till en annan. Närmsta tiden ägnades således åt en mängd kulinariska vegetariska måltider. Isen lossade och vår började anas i luften. I månadsskiftet mars/april flyttade Hippie till Farsta. Ett års tankar och grubblerier resulterade till slut i sorg, tumult, ny vänskap, chock och saknad. Helvete vad det värker än. I utbyte fick vi en vädurskanin som levt inomhusliv på sjunde-våningen-nånting. Saker som händer i mitt liv: byta en brukshund mot en kastrerad vädurskanin på en brukshundklubb i Linköping. Mitt i all sorg är det nåt dråpligt roligt över just den situationen. Lilla stora Ellie fyller 2 och har kalas.

I april planterar vi. Smultron i kruka, örter, kryddor. I månadsskiftet april/maj tar vi en primärtur för året med husbilen Hannelore Weiss till Gotland. Ny familjemedlem med långa mjuka öron gjorde att vi ovanpå befintliga hundburar och tidigare skötbord fick bygga ett kaninhägn. Häng, familjetid och vackra fasader i Visby och dagsutflykt till russen på Lojsta Hed. Tävlar appellspår med Vilja. Hänger med Bess hos hennes medryttarhästar och kör shettis för första gången på evigheter, de fjärilarna i magen. Är på föreläsning om Svalbard och Antarktis. Nån gång ska jag dit.

I maj grillar vi på altanen, planterar ännu mer – kaprifol, humle, vildvin – och skaffar en kompis till kanin-Timotej. Blå wienerkaninen Kajsa som levt ett rufft förflutet och räddats till ett djurhem. Bygger Sveriges lyxigaste kaninhägn inklusive bibyggnader och tvåvåningshus med spröjs och utebelysning. Har husbilsweekend med Bess och tävlar rallylydnad, men ännu mer spårar, tränar agility och äter lösgodis.

I juni fotograferar jag för butiken Grandpa i GBG, tävlar en hel del agility. Firar midsommar hos Emelie, Claes och Tuva med ett gäng härliga människor till. Säger upp mig från mitt fasta heltidsjobb som kultursamordnare med ingen plan och ingen A-kassa. Peppen ändå i att kasta sig ut. Köper en flakmoppe.

I juli packar vi Hannelore Weiss och styr mot Växjö. Semester! Hittar i vanlig ordning de mest fantastiska, öde ställplatserna i okända skogar där vi övernattar lite på måfå. Kuskar runt på Öland, långpromenerar med hundarna och skålar i sommardrinkar med Åsa på Arken Hotell och Spa. Husbilen slirar på tvåan och hinner avverka Växjö, Öland, Värnamo, Osby, Karlskrona, Sollebrunn och Göinge. Tävlar massa agility i stekhet värme och firar 50-årskalas.

I augusti bilar vi upp till Norrland och Ammarnäs för en knapp veckas ridresa på kalfjället. Hästar, kalfjäll, kungsörnar, mat över öppen eld. Inget 2016 slog det. Får en tremånaders projektanställning på Kulturhuset staden intill och har det intensivt med fantastiskt roligt med nygamla kollegor.

I september slutar jag på ridskola och rider lite westernridning i Hökerum och Säve, men inget slår liksom det där med fjällen, häst, utomhus och pulverkaffe. Sätter sågen i altanen och bestämmer oss för att bygga ut ett rum och göra kök. Lyfta tak, ösa sågspån, kofota upp golv, bygga nya väggar, byta takvinkel, dra el och sätta in fönster. Slitigt, kul, ivrigt. Jag och Ellie tågar till Stockholm en helg, hänger med familj och går på Fotografiska. I september blommar mitt vildvin.

I oktober renoverar vi som idioter, hämtar allt virke och gör alla moment själva. Hälsar på Funny Blacks-valpar, köper spegeldörrar. Mitt projektjobb avslutas och jag får ett nytt roligt kulturvikariat i Göteborg fram till våren 2018.

I november köper jag William Morris-tapet, massivt trägolv och målar hemmabyggt inbyggt skafferi inklusive handmålar marockanskt golvmönster. Lyssnar mycket på ljudböcker och årets bästa album: Frida Hyvönens Kvinnor och barn. Börjar på mitt nya jobb.

I december blir vi klara med vår minst sagt intensiva köks/helrenovering och firar jul hemma i huset med vegetariskt julbord och en 2.5-årings jullycka. Äter på Pinchos, köper rökelse, fyller 28, bryter upp golv. Erbjuder ett ungt trans-par från Syrien att flytta in hos oss.

Jag har säkert glömt massor – 2016 har varit året jag dokumenterat rekordlite. Och med obefintligt lång- och korttidsminne får en hanka sig fram lite torftigt såhär i efterhand. Mycket saker har hänt, både utåt, privat, offentligt och själsligt. Det har blåst en del i de yttre omständigheterna samtidigt som många inre saker klarnat och fått starkare konturer. En del saker har gjort en helomvändning, och annat har bara skissats fram än. På flera vis har en era avslutas och en ny startat. Jag har blivit mindre tolerant mot vissa saker, och mer ödmjuk inför andra. Jag vet hur det ska kännas, det är mitt rättesnöre.

Hej 2017!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till If you’re not excited about it, it’s not the right path. 2016

  1. Julia Pettersson skriver:

    Du skriver så fantastiskt, och du lever så fantastiskt. Och du fotar så fantastiskt!

  2. Ping: Svårt att vilja stanna och vilja falla | HIPPYLAND

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s