2013. En färgglad sammanfattning.

Om jag förra januari tvättade fogdamm från brokigt kakel och grubblade på hur man egentligen gör sorti efter fyra år var detta januari mer en mix av att rasta prickig unghund på Lundens enda berg i snålblåst och sicksacka mellan snikna tanter, dricka relativt stora mängder whisky och vara kär som fan. I svallvågorna av vad vi hade ställt till med navigerade vi mellan nationalrätter, regelrätt hångel-i-blåställ och en hejdån som smakade losec, missförstånd och förväntan. Vaknar de flesta mornar med täcket över huvudet och får en espresso serverad i gripklon, jobbar på dagen och ägnar eftermiddagarna åt att spåra hårda stadsspår med utan ordentliga vinterkläder i favoritområdet Arendal. Odlar krasse i chefens tangentbord, tränar agility på hundarenan och dricker extremt mycket brämhultsjuice nattetid. Jag börjar i gospelkör-med-rörelser, lär känna Dan Larhammar på distans och tinar upp flera kvällar än färre, intrasslad i ett enmansbadkar.

oIMG_6400 aIMG_6240
aIMG_4489 aAIMG_2214

Februari är ungefär grått, blött och för långt – en segdragen knock-out av slask, mörka kvällar och kylslagna pliktpromenader. Också. Däremellan såklart både butanbränd fjordlax, inomhusträning, hurtiga kvällspromenader under stjärnorna bakom molnen och espresso till film. Köper partykamera i februari och fotar granntant-i-motljus. Hippie går på treadmill varje vecka på Västra Djursjukhuset och tränas övrig tid att hantera stadslivet med dess japanska-joggare-i-pannband, sopgubbar-utanför-porten och barn-i-multifärgad-overall med ambitionen att hon ska byta sitt flygledarjobb mot skolbibliotekarie på halvtid med uppdrag att sortera bokstäver i A-B-C snarare än att öppna eld och storma – bara för att någon-i-hatt tömmer soptunnan. Stadslunchar, rawfoodbrunchar och ridhustränar med nygamla tisdagsgänget, idkar kärvänligt vardagsgnissel om samåkning, polarbrödsåtaganden, kvällsfilmer, middagar med efterrätt, Dr Splendid och kapselkaffe som verkar ha blivit någon form av sambovardag.  Blir bjuden på snusfika och idkar kamratlig utdelning av helt irrelevanta men ändå träffsäkra presenter hos mannen som kommer att bli ett V. Lyssnar på Kenth Svartbergs föreläsning Prestera på tävling & träning och far en hastigt påkommen tripp norrut till Ernholm och Matte (där det bjuds både KIZZ-vin och rekorderlig mängd hotshots) och vidare på söndagen till Ärla och väldigt, väldigt små och extremt söta hippiehalvsyskon som är sådär lagomt femveckorsgamla, bedårande och helt otäckt besvärliga.

bIMG_0590 aIMG_0163
bIMG_0592 aIMG_6693

Mars håller jag lite agilitykurs på Vinna Hundcenter i kylan. Mina hard core-batterihandskar gav emellertid upp efter halva tiden varpå jag började fundera på om man kunde koppla ihop startkablarna med en spårlina ut på plan och ansluta via bluetooth men hörde Linda Ernholms imaginära rungande N.E.J och lade ner idén. Repar jullåtar på elbas i lägenheten och väljer att INTE ta det personligt när Hippie drar ut kabeln till förstärkaren när jag var inne på sjuttonde varvet av Staffan var en stalledräng. Köper en kickscooter och övningskör med glada aussies i nomeselar på flygfält. Mars är också månaden då skilsmässokatten och tillika skeptikern Bengtsson flyttar in på lägenhetens femtio kvadrat i någon form av välgärning och jag kommer på den briljanta idén att massdiska i badkaret.

oIMG_0545 AIMG_0577
cIMG_0024 aIMG_0203

April är havspromenader, uteätartider, second hand-shopping och mer eller mindre suspekta husvisningar utan bygglov i närheten av Säveån. Längtar till tillträde till alldeles egna ödenäshuset och shoppar tidningsställ, kakelbord och drömmer mig bort i väntan på. Spelar in agilityfilm med Hippie & Tvist för Göteborgs Hundarena.

AIMG_9258 BIMG_9195
Skärmavbild 2013-05-11 kl. 18.14.54 Skärmavbild 2013-05-11 kl. 18.05.31

Maj går fort från Lunden till London till Landet på en weekend. Första veckan började i lunden-Göteborg, sicksackandes mellan grannar-med-systemetpåse, arga lappar i trappuppgången, tungtrötta tvättstugesteg till gemensamhetsutrymmen, krossade busshållplatser och ett ständigt bilåkande till frisk luft, via fantastiska dagar i London med löjligt vackra musikaler, öl, kaffe, mängder med promenadsteg, solglasögon och kojuverfestival runt London Eye, cykelhyrning alltid lite full i vänstertrafik, hotellsängar som var ständigt bäddade och välpolerade välkomstmattor i rött – till efterlängtade landet och tillträde till alldeles egna huset med röd fasad, öppna ytor, utrymmen, spårängar, öppen spis, badvatten, badrum där man inte sitter inklämd mellan handfat, wc-stol och lägenhetsgolvmopp och inte en granne i syne. Tittar till lägenheten då och då och inser: så skönt att få vara på besök och inte på permanent. Knappt två år i mitt-i-smeten med brukshundar, heltidsjobb, hemmaluncher, överbefolkade motionsspår, en bister katt och femtio kvadrat. Jag släpade på ett höghus och skrapade ansiktet i gruset några gånger men just då helt överkomligt och till och med ofta komiskt, roligt och fantastiskt med två långben i pyttelitet badkar, huvudet mot handfatet och knäna vid hakan, kvartersbutiken som alltid hade ”trasig kortmaskin” och det eviga irrandet efter parkeringsplats – för att jag måstade. Just nu helt fantastiskt för att jag slipper. Huset, livet, landet, luften, vidderna är mer min melodi. Åker båt bland knallblå vågor på Mjörn.

ASkärmavbild 2013-05-06 kl. 22.12.33 BIMG_0668
Skärmavbild 2013-05-06 kl. 22.05.37 Skärmavbild 2013-05-06 kl. 22.06.31

I juni kommer kommer Linda, Jean-Pierre, Bob och ekorr-Djinn på besök i nya huset-på-landet. Svepskälet för sammanslagningen var en helgkurs i tävlingssök för Git Jering med småtjejerna Djinn och Hippie – även om ”kaffe” och ”grilla” möjligtvis var den egentliga huvudattraktionen. Git instruerar om de perfekta sökskicken i spädbarnsfigurant-i-rosenvasformationer och hade dukat upp med fyra olika sorters artificiella kakor med E i. Diskussionerna över kvällskaffet börjar numer av någon anledning med spörsmålet huruvida det var möjligt att laga mat med endast grundämnen och hur snabbt man egentligen behövde sätta på locket när man vispade helium i en skål SAMT om man det var någon vits att värma också sin A-fil till sjuttiotvå grader i smittdecimeringsambitioner till att utmynna i ett detaljerat planerande över Lindas nya hobby med vinbergssnäckuppfödning som jag visserligen försökte övertyga om var svår att få riktigt kommersiellt gångbar om man dessutom vill avsäga sig arbetet med att placera det önskade tarminnehållet i en helt vanlig behållare – eller om det var det oönskade tarminnehållet i en särskild behållare – och på så vis måste ta halva priset när man säljer dem till City Gross. Åker MC och shoppar på Hööks eftersom jag äntligen äntligen kommit igång igen med vallningen och därtill blivit medryttare till ett gäng islänningar.

Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.10.05 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.05.57
Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.04.38 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.00.03

Juli består mest av ljuvlig semestertid innehållandes att dricka mojitos, barbackarida islandshästar och gå crazy med mönstertapetsering och slå stolp till staket runt tomten. Samt att sikta mot en kommersiell plätt-vid-havet och istället hamna vid världens mysigaste kvarncafé i inlandet, trilla in på hemmaloppis hos en tysk tant samt oförhappandes shoppa jordgubbscider och rabarberkolasylt i en gårdsbutik. Att leva fem minuter i taget. Att känna doften av nyslaget, nybakat, nygödslat på en av alla MC-turer i släpljuset. Tapetsera och tapetsera över. Samt att åka på kennelläger, förälska sig i en bordercollie som får bli familjemedlem – svartvit, glad, lättsam med godkänt vallhundsprov och med utan örontipp – klart hon fick stanna. Hippie gör exteriörbeskrivning och blir godkänd.

Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.21.12 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.20.29
Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.14.33 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.29.38
Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.28.32 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.26.24

I augusti är jag en vecka i spanska Alicante med familjen och vet som tur var inte än att jag kommer att spendera ungefär exakt varje dag i några månader framöver med att hänga över en färglös spyhink, må konstant illa, vara vrånghungrig, jättetrött och nästäppt. Slutar snusa vilket föranleder att Niclas och Hippie en natt får sova i tält på tomten :o

Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.39.45 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.39.24
Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.38.59 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.38.41

I september är jag jag & Vilja och Irene med Tim & Jackpot iväg på skånetripp ner till vallningsgurun Jonas Gustavsson på privatlektion. Jag hade glömt att det blåser i Skåne och klädd i bruksbyxor, lydnadsväst & långärmat fick jag erfara att det blev ganska kallt ihop med spöregn på tvären och tolv grader på de skånska slätterna. Hippie gör jättefint och helcoolt MH på Skara BK. Andra typiskt bra grejer för september är livsanalysfika med polis-Alet på Fröken Olsson, inflyttningsfest i huset med en blandad kompott av goda vänner, fikadejt med Elisabeth i Haga och sconesfrukost och plaschshopping med Kei i Alingsås. Bygger hundgård. Därtill består september av ett otaligt frukost-på-sängen och ett flertal möte med älg varav en i simtagen (tystnaden som uppstod när jag insåg att det inte var en insjöhaj osv). Vallar en hel del med båda tjejerna och avlutar månaden med att åka till Paris som var helt fantastiskt fantastiskt så när som på tajmingen i att hotellhissen var trasig och man fick släpa sig fem trappor utan hiss med och utan ryggsäckar, baguetter och ömma fötter efter en dag på låtsasgenuina bakgator ett stenkast från Eiffeltornet. Tar klyschiga kyssbilder framför Eiffeltornet och förlovar mig en ljummen pariskväll vid floden Seine. Blir akut och fruktansvärt sugen på sunkig kinaefterrätt med friterad banan och glass, googlar desperat och åker fyra mil över halva stan för att åtgärda.

Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.35.33 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.37.54
Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.36.19 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.36.02

I oktober tävlar jag klubbmästerskap i lydnad med Tvist och Vilja. Vi kommer fyra respektive femma av tretton ekipage, fick snygga rosetter samt, det bästa av allt, en hel hög med inspiration och lydnadspepp – som i sin tur resulterade i ruta-med-band-inköp, införskaffande av nya vittringspinnar och några klick på SBK Tävling. Börjar hjälpa grannen med hennes pigga och välrida islänning Nasi och hans vapendragare knappa metern höga shettisen Pumba. Jakten på en gravidvänlig skot- och ridoverall inför vintern inleds, vilket inte verkar vara den största av marknader. Bygger mitt livs första sorteringsfålla för får, ser Henrik Hjelts föreställning i Borås, köper en leopardfärgad rattmuff och tokälskar höstens färgexplosioner.

Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.34.08 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.33.19
Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.32.18 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.32.42

November bjuder på tävlingsdebut med BC-Vilja i lydnadsklass 1 med 190 poäng, förstapris och klassvinst som resultat. Därtill på ett spontant husbilsköp, magisk Melissa Horn-konsert med Bess på Konserthuset, vallningskurs för Jonas Gustafsson i Skåne och för Peter Bengtsson på Kalotes kennel. Skaffar en personlig tränare och årskort på gymmet, dricker chai latte och repeatlyssnar på Ane Bruns Du gråte så store tåra. Köper min första houdi och är förälskad samt spenderar en regnig helg på lyxigt SPA med mamma och syster. Och far på ultraljud och chockas av att det bor nån i.

Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.48.52 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.48.32
Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.45.17
Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.45.03

December blir Håkan Hellström-konsert med Frida på Scandinavium, debut i lydnadsklass två med Vilja, hämtning av husbil, julledigt, tatueringspeppbesök med Kei på Göteborg Classic Tattooing (hjälp) och all in på julpynt, knäckbak och vad som visar sig vara en svårbotad lussebullecraving.

Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.53.39 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.53.25
Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.37.28 Skärmavbild 2013-12-07 kl. 13.36.57

Förra året skrev jag att jag hade ”tröttnat på att finhacka mitt fokus och sprida ut det över hela köket. Tänkte ägna året åt att blir bättre på avslut, avgränsningar och tänka efter före”. Och lite exakt sådär har 2013 varit – fokuserat, koncentrerat, fantastiskt och fullt av saker jag aldrig anade – i början av året hade jag ingen aning om att jag skulle åka till både London, Spanien och Paris. Inte heller förlova mig, bli sambo, flytta till hus igen på landetlandet, bli gravid, skaffa världens bästa bordercollie, valla en massa, bli medryttare och, inte minst, skaffa en husbil. 2014 blir annorlunda helt klart. Kanske hamnar vi i Ryssland-mot-Kina-gränsen i husbil med päronpuré och sonnenmilsch, kanske är vi kvar hemmavid, kisar kisar mot solen och hyllar solnedgångsröda strålar genom tallskog – innan man får en 2.5 meter lång stock i knävecken när Tvist manglar förbi i sitt peppigaste mood. Jag väljer att bli överraskad snarare än att försöka styra, i vanlig ordning. 2014, bring it on!

Vill man läsa om förra årets personbästa i kaos går det bra här: https://hippyland.wordpress.com/2012/12/29/2012-personbasta-i-kaos/

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till 2013. En färgglad sammanfattning.

  1. Sofie skriver:

    Återigen – ett grymt inlägg. Och vilket år du haft! Ser fram emot att följa dig & lilla familjen under 2014:-)

  2. malinwijk skriver:

    Bästa bloggläsningen, som vanligt! Spännande med livet & allt man inte vet i förväg.

  3. Sandra skriver:

    2014 blir ett spännande och bra år. Det har jag bestämt. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s